Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Korpel, A. - (02) De Waard in oorlogstijd

Schrijver:
Titel: (02) De Waard in oorlogstijd
Uitgever: De Klaroen
Bijzonderheden: 175pp
Prijs: € 4,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
A. Korpel: De Waard in oorlogstijd

Deel 2

De Alblasserwaard tussen '40 en '45

Dit tweede deel van De Waard in oorlogstijd behandelt het leven in de Alblasserwaard tussen september 1943 en januari 1945. in die periode zijn de krijgskansen voor de Duitsers gekeerd. Na de landingen van de geallieerden in Normandië voelen de Duitsers hun rijk wankelen.
Dat is in de Alblasserwaard duidelijk te merken. Naarmate het front nadert, neemt de druk van de bezetter toe. De terreur weordt erger en het laatste volle oogstjaar eindigt met een zware winter. 
Het verzet in de Alblasserwaard gaat zich steeds beter organiseren en begint terug te slaan. De illegalen in de Biesbosch kruipen bij elkaar en vormen een commando, dat in het najaar van 1944 tientallen Duitsers krijgsgevangenen heeft gemaakt. Als het hun lukt deze aan de geallieerden over te dragen, beginnen vanaf dat moment de crossings door dit gebied, die - opmerkelijk genoeg - gelukkig weinig slachtoffers vragen, maar daarentegen waardevolle reizen blijken voor verzet en bevrijders.
Het is een donkere tijd, met slachtoffers aan beide zijden. Duitsers, illegalen, piloten en burgers komen om in het oorlogsgeweld. In de frontlijn, in onze streek of in een of ander wreed kamp. Steeds meer Alblasserwaarders maken gedwongen kennis met concentratiekampen. Soms in Amersfoort of Vught, maar ook in Duitsland. Dat zijn soms gewoon burgers, die opgepakt zijn, maar naarmate de oorlog langer duurt, steeds meer illegalen, die zich onderling georganiseerd hebben en beginnen terug te vechten. Zodoende moeten de Duitsers aan het front en erachter slag leveren en die strijd wordt steeds gewelddadiger.

Deel 2 begint met het oprollen van de verzetshaard CS6, wat nog geen reacties oproept. Het slothoofdstuk daarentegen beschrijft de arrestatie van de koerierster Lenie Dicke, die enkele dagen later door het plaatselijk verzet met de wapens in de hand uit de Dordtse gevangenis wordt bevrijd. Dat tekent duidelijk het verschil én de ontwikkeling van het verzet, dat in steeds meer harten gaat opgloeien.
Aan de horizon zijn in 1944 de stralen van de komende dageraad te zijn, maar de nacht is nog niet voorbij...
Verder lezen

De Boekenkamer

zakelijk

De Boekenkamer uit Kootwijkerbroek

Logo De Boekenkamer

Beste bezoeker,
Welkom in het meest actuele aanbod van De Boekenkamer.
Bent u 'boekzoekende' ?? Waarschijnlijk kunnen wij u helpen. Is het gezochte boek hier niet aanwezig, kijk dan op onze internetsite. Of bezoek onze winkel in Kootwijkerbroek. Afstand te groot?? bel onze vriendelijke medewerkers en vraag naar de mogelijkheden.
De Boekenkamer,
Wesselseweg 178-2,
3774 RM, Kootwijkerbroek,
0342-440590,
na 18:00: 06-27435409
info@deboekenkamer.nl
www.deboekenkamer.nl

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.