Jan Bodisco Massink - Tussen de regels

Schrijver:
Titel: Tussen de regels
ISBN: 9789075886474
Uitgever: Jan Bodisco Massink
Bijzonderheden: Conditie: Als nieuw
Prijs: € 20,04
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Psychotherapeutische vaardigheden voor pastoraat en geestelijke verzorging.

Jan Bodisco Massink werkt als predikant en als psychoanalyticus. Op het unieke snijvlak van beide professies ontwikkelde hij vaardigheden en inzichten die hij in talloze begeleidingen en cursussen over wist te brengen aan vele collega’s in de ggz en in de geestelijke zorg. Hun grote waardering voor zijn methoden en theorieën leidde ertoe die op schrift te stellen, niet alleen ten behoeve van geestelijk werkers, maar ook voor andere hulpverleners met belangstelling voor het thema religie en geestelijke gezondheid.

'Het boekje is geschreven in een glasheldere stijl die voor een breed publiek toegankelijk is. De kracht van dit werkje is ook dat er werkelijk van een integratie van psychotherapeutische vaardigheden sprake is, zonder dat het pastorale gesprek tot een psychotherapeutisch gesprek wordt. De duidelijke voorbeelden zijn doorgaans uit de wereld van de kerkgemeente en de Bijbel. Dat zal niet bij de belevingswereld van alle lezers aansluiten. Wie zich daardoor laat afschrikken, loopt echter een mooie, heldere inleiding mis.' Carlo Leget in Tijdschrift voor Theologie, 54, 2014, p. 111.

Inhoud

Beate Rose: Ten geleide

Uitgangspunten
1. Praesens pura.
2. ‘Dáár houden.’ Het leren hanteren van distantie en betrokkenheid.
Systeemtheoretische benadering van pastoraat en geestelijke verzorging
3. Homeostase.
4. Verschijningsvormen van homeostase: de betekenaar.
5. Verschijningsvormen van homeostase: triangulering.
6. Een bijzondere vorm van triangulering: de vraag aan God.
7. Verschijningsvormen van homeostase: collusie.
Emoties in pastoraat en geestelijke verzorging
8. ‘Als u dit niet bent ...’ Emoties op het spoor komen.
9. Warme woede – koude woede. Over agressieproblematiek.
Uitleiding
10. Psalm 13.
Bijlage: De lege stoel. Een groepsoefening in bibliodramasfeer.

Noten

Dankwoord

Personalia
Drs. H.J. Bodisco Massink (Rotterdam, 1944) is predikant (Protestantse Kerk in Nederland) en tevens psychoanalyticus (Nederlands Psychoanalytisch Genootschap) en geregistreerd psychotherapeut. Hij studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1975 was hij werkzaam bij de GGZ Buitenamstel (voorheen het S.J.P. Dercksen Centrum en later de RIAGG Amsterdam Zuid/Nieuw-West) als predikant binnen het kader van het psychotherapeutenteam. Daarvoor – van 1971 tot 1975 – werkte hij als therapeutisch medewerker op de PAAZ van Ziekenhuis Overvecht te Utrecht. In 2009 ging hij met pensioen.
Jan Bodisco Massink gaat regelmatig voor in kerkdiensten en was actief op het raakvlak van pastoraat en ggz middels voordrachten, workshops, trainingen en publicaties. Hij was tevens jarenlang docent aan de Pastoraal Psychologische Leergang van de Universiteit Utrecht en was medeoprichter van en opleider aan de Voortgezette Opleiding in Pastorale Gespreksvoering te Amsterdam.
In zijn werk legde hij de nadruk op de praktijk van gespreksvoering; daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de begeleiding – psychotherapie en coaching – van pastores en kerkelijke functionarissen.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jan Bodisco Massink - Tussen de regels