J. Radder, N.v.t. - Aimee Semple McPherson

Schrijver:
Titel: Aimee Semple McPherson
ISBN: 9789090194677
Uitgever: Rafael Nederland
Bijzonderheden: Conditie: Goed
Prijs: € 5,50
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Aimee Semple McPherson was de eerste beroemde pinkster-evangelist, die publiciteit zocht om het publiek te verbreden voor haar religieuze boodschap, met behulp van moderne technologie (inclusief de auto en radio) - echt een pionier in de religieuze geschiedenis. De Foursquare Gospel Church die ze heeft gesticht, is nu een beweging met meer dan twee miljoen leden over de hele wereld. Maar de meeste mensen kennen haar naam vooral voor een berucht ontvoeringsschandaal.
Aimee Semple McPherson verdween in mei 1926. Aanvankelijk werd Aimee Semple McPherson vermoedelijk verdronken. Toen ze terugkwam, beweerde ze ontvoerd te zijn. Velen twijfelden aan het ontvoeringsverhaal; roddel liet haar 'opsluiten' in een romantisch 'liefdesnestje', hoewel een rechtszaak werd gelaten wegens gebrek aan bewijs.
Vroege leven
Aimee Semple McPherson werd geboren in Canada, in de buurt van Ingersoll, Ontario. Haar geboortenaam was Beth Kennedy en ze noemde zichzelf al snel Aimee Elizabeth Kennedy. Haar moeder was actief in het Leger des Heils en was de pleegdochter van een kapitein van het Leger des Heils.
Op 17-jarige leeftijd trouwde Aimee met Robert James Semple. Samen reisden ze in 1910 naar Hong Kong op weg naar China om missionaris te worden, maar Semple stierf aan tyfus. Een maand later beviel Aimee van een dochter, Roberta Star Semple, en verhuisde vervolgens naar New York City, waar de moeder van Aimee samenwerkte met het Leger des Heils.
Gospel Carrière
Aimee Semple McPherson en haar moeder reisden samen en werkten aan opwekkingsbijeenkomsten. In 1912 trouwde Aimee met Harold Steward McPherson, een verkoper. Hun zoon, Rolf Kennedy McPherson, werd een jaar later geboren. Aimee Semple McPherson begon in 1916 weer te werken en reisde per auto - een 'Full Gospel Car' met op zijn zijkant geschilderde slogans. In 1917 begon ze een paper, The Bridal Call. Het volgende jaar reisden Aimee McPherson, haar moeder en de twee kinderen door het land en vestigden zich in Los Angeles, en vanuit dat centrum gingen ze door met langlaufen, zelfs reizen naar Canada en Australië. Harold McPherson kwam zich verzetten tegen Aimee's reizen en bediening, en ze waren gescheiden in 1921, Harold beschuldigde haar van desertie.
In 1923 was het organiseren van Aimee Semple McPherson succesvol genoeg om de Angelus-tempel in Los Angeles te bouwen, met meer dan 5.000 zitplaatsen. In 1923 opende ze ook een bijbelschool, later de vuurtoren van International Foursquare Evangelism. In 1924 begon ze radio-uitzendingen vanuit de tempel. Aimee Semple McPherson en haar moeder waren persoonlijk eigenaar van deze ondernemingen. Aimee's flair voor dramatische kostuums en technieken en haar geloofsgenezende activiteiten trokken veel aanhangers naar haar boodschap van redding. Aanvankelijk omvatte ze ook een standaard voor de opwekking van Pinksteren, 'spreken in tongen', maar benadrukte dat na verloop van tijd. Ze stond ook bekend als iets van een moeilijk persoon om mee samen te werken, voor sommigen van hen die nauw met haar samenwerkten in de bediening van de Tempel.
In mei 1926 ging Aimee Semple McPherson zwemmen in de oceaan, vergezeld door haar secretaresse die aan de kust bleef - en Aimee verdween. Haar volgelingen en haar moeder rouwden om haar dood, terwijl kranten de voortdurende zoektocht en geruchten over waarnemingen bevatten - tot 23 juni, toen Aimee in Mexico verscheen met een verhaal over ontvoering en gevangenschap een paar dagen nadat haar moeder een losgeldbrief ontving die bedreigde dat Aimee zou worden verkocht in 'witte slavernij' als het half miljoen dollar losgeld niet werd betaald.
Kenneth G. Ormiston, die radio-operator was voor de tempel, verdween tegelijkertijd, wat leidde tot het vermoeden dat ze niet was gekidnapt maar in plaats daarvan de maand in een romantisch onderkomen had doorgebracht. Er was geroddeld over haar relatie met hem vóór de verdwijning, en zijn vrouw was teruggekeerd naar Australië, bewerend dat haar man bij McPherson betrokken was. Er waren berichten dat een vrouw die eruitzag als Aimee Semple McPherson was gezien in een vakantieoord met Ormiston tijdens de verdwijning van McPherson. Verdenking leidde tot een groot juryonderzoek en beschuldigingen van meineed en productie-bewijsmateriaal tegen McPherson en Ormiston, maar de aanklachten werden het volgende jaar zonder verklaring ingetrokken.
Haar bediening ging door. Als er iets was, was haar beroemdheid groter. Binnen de kerk waren er enkele gevolgen voor de vermoedens en het schandaal: de moeder van Aimee scheidde zich zelfs van haar.
Aimee Semple McPherson huwde opnieuw in 1931. David Hutton, tien jaar haar junior en een lid van Angelus Temple, diende een scheiding in 1933 in en het werd in 1934 verleend. Juridische geschillen en financiële moeilijkheden vormden de volgende jaren van de geschiedenis van de kerk. McPherson bleef leiding geven aan de vele activiteiten van de kerk, waaronder haar radiopraatjes en haar prediking, en de financiële moeilijkheden werden grotendeels overwonnen in de jaren veertig.
In 1944 stierf Aimee Semple McPherson aan een overdosis sedativa. De overdosis was per ongeluk uitgesproken, gecompliceerd door nierproblemen, hoewel veel zelfmoord vermoedden.
De beweging die Aimee Semple McPherson heeft opgericht, gaat vandaag nog steeds door - aan het einde van de 20e eeuw eiste het ongeveer twee miljoen leden in meer dan 30 landen, waaronder de Angelus-tempel met 5.300 zitplaatsen in Californië. Haar zoon Rolf volgde haar op tot leiderschap.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

J. Radder, N.v.t. - Aimee Semple McPherson