Wijfjes, H. - Journalistiek in Nederland, 1850-2000 / beroep, c

Schrijver: Wijfjes, H.
Titel: Journalistiek in Nederland, 1850-2000 / beroep, cultuur en organisatie
ISBN: 9789053529492
Taal: Nederlands
Uitgever: Boom Lemma uitgevers
Bijzonderheden: 2004, 620pp, Paperback / softback
Prijs: € 15,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
Journalistiek in Nederland biedt een nieuwe visie op persgeschiedenis in de vorm van een goed geschreven, wetenschappelijk overzichtswerk van de journalistieke cultuur. Hoe hebben de opvattingen over het journalistieke beroep en de roeping zich in Nederland tussen 1850 en 2000 ontwikkeld? Welke rol hebben de beroepsorganisaties daarin gespeeld?
De antwoorden zoekt mediahistoricus Huub Wijfjes in een historische reconstructie van vormopvattingen, de ontwikkeling van stijlen en debatten over het journalistieke gedrag en het journalistieke zelfbeeld.
Uitvoerig staat hij stil bij de veelbesproken relatie van journalistiek en samenleving. Journalisten, hun kranten en hun omroepen zijn zowel bejubeld als veracht. De vraag naar de journalistieke verantwoordelijkheid speelde al vroeg, maar het sterkst in de twee wereldoorlogen.
Over wie zich nu eigenlijk journalist zou mogen noemen is stevig gesproken op momenten dat nieuwe mediatechnologie zich aandiende, bijvoorbeeld in de vorm van fotografie, radio, film, televisie en internet. Het boek is voorzien van veel foto´s, uitgebreide literatuuropgave en registers.
Recensie(s)
De mediahistoricus Huub Wijfjes biedt met dit boek een integrale geschiedenis van de journalistiek in Nederland. Hij benadert deze geschiedenis niet vanuit de gebeurtenissen, maar schrijft een persgeschiedenis vanuit het gezichtspunt van de journalist. Hij vult hiermee, gezien de internationale stand van de mediawetenschap, een leemte in ons land. Geschiedenissen van journalisten en van dagbladen bestonden reeds, maar een omvattend beeld van de journalistiek ontbrak. Het boek krijgt cohesie door het gekozen en volgehouden gezichtspunt van de journalist. Wijfjes krijgt greep op de moeilijk te vatten beroepscultuur van de journalist door zijn verhaal op te bouwen rondom de beroepsorganissaties van diverse signatuur. Zijn boek is verdeeld in drie perioden - tot 1914, tot 1960 en tot heden - zodat ook een goed inzicht wordt verkregen op de ontwikkeling van de journalistiek tot het moderne genre van vandaag. Wijfjes schrijft levendig en heeft met dit boek een standaardwerk afgeleverd. Het stelt andere werken niet in de schaduw, maar biedt het pershistorische genre wat er tot nu toe ontbrak. Het boek sluit af met talrijke bijlagen, een uitgebreid bronnen- en literatuuroverzicht en een register. Een standaardwerk over de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek.

Dr. G. Harinck
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wijfjes, H. - Journalistiek in Nederland, 1850-2000 / beroep, cultuur en organisatie

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Hugo de Groot

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
** Deze functie maakt gebruik van cookies
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Hugo de Groot
  • Na uw bestelling ontvangen u en Hugo de Groot een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Hugo de Groot vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Hugo de Groot kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.