Kuyper , Marina B . - Op de Achtergrond . ( Een onderzoek naar

Schrijver:
Titel: Op de Achtergrond . ( Een onderzoek naar problemen van partners van patiënten met een chronische ziekte. ) Als een van beide partners een ernstige ziekte krijgt is dat ook een grote bedreiging voor het verloop van het leven van de gezonde partner. -
ISBN: 9036190410
Taal: Nederlands
Uitgever: Dutch University Press
Bijzonderheden: Paperback in als nieuwe staat 0713 - 1e dr 2006 - 212 p - 460 gr - 16,5x24 cm
Prijs: € 17,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
- Partners (als in de tekst gesproken wordt van partner of partners wordt daarmee de 'gezonde partner' bedoeld) blijken dit vaak al vanaf het allereerste begin van de ziekte te beseffen.

Hun schrik bij het horen van de diagnose omvat niet alleen zorg voor de patiënt maar ook een zeer terechte zorg voor zichzelf.

"Wat hangt mij boven het hoofd ?", is een veel gehoorde reactie in de beginfase van de ziekte als men hen onder vier ogen in een veilige sfeer spreekt.
Maar waar kunnen zij vervolgens met deze zorg, angst en pijn terecht ?
En hoe gaan zij op langere termijn om met deze 'verliezen' in hun eigen leven ?

De laatste jaren is er een groeiend besef van de moeilijke positie waarin de partner van een chronisch zieke patiënt kan verkeren. Niettemin blijft het verhaal van de partner vaak nog 'verborgen', achter de huisdeur. In 1993 heb ik een onderzoek hiernaar afgerond waarover een boek is verschenen. In deze column wil ik daar een kort verslag van doen.

Hoe zwaar partners een dergelijke situatie kunnen ervaren blijkt bijvoorbeeld uit de volgende uitspraak van een partner van een patiënte met een ernstige neurologische aandoening over de verzorging van zijn vrouw. Tijdens het interview met mij, zei hij over deze taak :

'Het is echt zwaar om te doen; ik denk dat het voor mij misschien net zo erg is als voor mijn vrouw. Alleen als ik mag kiezen, ben ik natuurlijk liever zoals ik ben. Begrijpt u wat ik bedoel ? Als je dat hebt, weet je zeker dat het mis gaat. Zelf heb ik natuurlijk mijn dingen nog wel. Maar je moet het gewoon accepteren en mee blijven lopen. En dit is dan ook een ziekte, niet dat ik ze graag kwijt ben, maar dit is ook iets waar je heel oud mee kunt worden. Dat moeten we gewoon accepteren; er zijn veel dingen voor ons weggevallen, heel veel."

Deze uitspraak geeft weer hoe zwaar deze ziekte zowel de patiënt als de partner treft en dat de gezonde partner beseft dat hij de gevolgen van deze ziekte zijn gehele leven lang kan blijven ondervinden. De enige oplossing voor hem is dit te accepteren. Ook als de invalidering van de patiënt niet zo ernstig is, kunnen de consequenties van een ziekte voor de partner groot zijn.
Opvallend is dat veel partners aangeven dat wat zij als gevolg van de invalidering 'niet meer samen kunnen doen' voor hen het ergste is. Voorbeelden van zulke pijnlijke verliezen zijn: niet meer samen kunnen wandelen of de natuur ingaan, niet meer op vakantie kunnen gaan of zomaar uitgaan; niet meer samen gezellig kunnen eten en last but niet least niet meer samen kunnen vrijen als vroeger. Veel 'geneugten' van het leven kunnen zo verloren gaan.

Een andere ingrijpende verstoring van het leven van de partner heeft betrekking op de vrijheidsbeperking. Dit zien we het meest uitgesproken bij die partners waarbij de, voordien buitenshuis werkzame metgezel, 'thuis komt' door de ziekte. Hoe dit kan voelen werd door een vrouwelijke partner van een patiënt met een hartinfarct als volgt verwoordt :

" ik heb zo het gevoel dat je een soort gevangene bent; ik weet niet hoe ik het precies moet uitdrukken; nou moet je alles samen doen. Als je ergens naar toe wilt, is het : 'zeg je het even' en anders deed je dat gewoon. Nou moet je , ja je moet niet, maar je wilt zoveel mogelijk rekening met elkaar houden en dat vind ik soms toch wel eens een keer moeilijk."

Het valt deze partner niet mee om altijd rekening te moeten houden met de aanwezigheid van haar man thuis en ook laat dit citaat zien dat ze dit maar schoorvoetend durft te vertellen.

In het begin van het ziekteproces hebben veel partners het er 'graag voorover' om steeds voor de ander klaar staan, maar als een ziekte chronisch is en blijft voortduren komen de eigen behoeften van de partner vroeger of later toch weer boven. En dan blijken de behoeften van de partner en die van de patiënt nogal eens op gespannen voet met elkaar te staan. De partner krijgt dan nogal eens te maken met het dilemma ' kies ik voor mijzelf of kies ik voor de ander'. Om dan ook eens te kiezen voor jezelf blijkt buitengewoon moeilijk. De opvatting in onze cultuur dat 'kiezen voor jezelf' in zo'n situatie egoïstisch is speelt hierbij een belangrijke rol.

Vooral de vrouwelijke partners bleken wat dit betreft het meest innerlijk verdeeld. Enerzijds meenden zij de zieke partner gezelschap te moeten houden en anderzijds hadden ze behoefte aan meer ruimte voor zichzelf. Als je hierin verstrikt blijft zitten kan dit er gemakkelijk toe leiden dat je als partner op termijn onvoldoende ruimte voor jezelf creëert en het vervolgens moeilijk volhoudt.

Een derde spanningsbron voor de partner, die ik signaleerde, is de zorg voor de gezondheid en het welbevinden van de zieke. Partners worden geconfronteerd met iemand, die klachten heeft, verzorging vraagt, bang is, vergezeld en gesteund moet worden. Deze taken zijn voor de partner niet altijd gemakkelijk te verrichten. Partners kampen zelf vaak met gevoelens van angst, onzekerheid, 'schrikbeelden', machteloosheid en met tegenstrijdige gevoelens ten aanzien van de ziekte en de klachten. Van dit laatst geeft de volgende partner een voorbeeld :
Verder lezen

DE ESOTERIER uit Amstelveen

zakelijk

Logo DE  ESOTERIER

Specialiteit, Esoterische boeken, in vele genres , ook is er een ruime sortering van vele diverse soorten aanwezig in onze voorraad .
IBAN :NL84INGB0001880405 ( INGBNL2A )

L.M.F.Ottens . 1188BG 204 Amstelveen
info@bocurio.nl of www.bocurio.nl esoterierboeken@gmail.com. KvK 34138285 . BTW No. NL 001177745B36 Mobiel 0618330133
Prijzen zijn inclusief BTW, marge regeling v.t.p., deze wordt niet apart vermeld en exclusief porto.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Kuyper , Marina B . - Op de Achtergrond . ( Een onderzoek naar problemen van partners van patiënten met een chronische ziekte. ) Als een van beide partners een ernstige ziekte krijgt is dat ook een grote bedreiging voor het verloop van het leven van de gezonde partner. -

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij DE ESOTERIER

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met DE ESOTERIER
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Bocurio
    Kamer van Koophandel nummer: 34138285
    NL001177745B36
    http://www.bocurio.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en DE ESOTERIER een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van DE ESOTERIER vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • DE ESOTERIER kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.