Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Esser, B.H.W. - Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder k

Schrijver:
Titel: Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder kerk, socialist zonder partij
ISBN: 9789462661943
Taal: Nederlands
Uitgever: Schrijverspunt
Bijzonderheden: 2016, 170pp, paperback. Laatste exemplaar uit de bibliotheek van de auteur. Wil je meer boeken van Silone? Neem contact op.
Prijs: € 15,00
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Silone heeft zijn leven lang tegen totalitaire systemen gestreden, maar voor de arme, onderdrukte en vervolgde mens. Volgens Silone is er geen leven zonder strijd. Hij heeft aan den lijve ondervonden dat zij die onaangename waarheden zeggen, het heftigst vervolgd worden. Maar hij bleef in zijn boeken dat ene grote thema behandelen: de wereld niet te accepteren, zoals zij is, eisen aan haar te stellen, daarbij oprecht te blijven, bereid zijn eigen leven op het spel te zetten. Door de fascisten uit Italië verbannen ging hij naar Zwitserland en daar schreef hij zijn eerste romans, die hem in Europa en ver daarbuiten beroemd hebben gemaakt. Toen hij na de oorlog naar Italië terugkeerde, werd hij lauw ontvangen. Omstreeks het midden van de jaren vijftig begon zijn ster te rijzen. Nu wordt hij beschouwd als een van de grootste Italianen van de vorige eeuw.

Auteur Ben Esser is zo’n warm bewonderaar van de politiek actieve- Italiaanse schrijver Ignazio Silone (pseudoniem van Secondo Tranquilli) dat hij een boek over de man schreef. In zijn boek ‘Op zoek naar..’ geeft Esser, Silone het podium waarvan hij meent dat Silone daar recht op heeft.
“Ignazio was vastbesloten iets aan die misstanden te doen. Van een bevriende ingenieur die ontslagen was door een van de staatskantoren voor de wederopbouw, kreeg hij nauwkeurige inlichtingen over de misdrijven van de ingenieurs, zijn ex-collega’s. met dit materiaal ging Ignatizio naar de mannen van statuur en gezag, zowel geestelijken als leken, in de hoop dat zij een aanklacht zouden indienen. De heren ontkenden niet de authenticiteit van de inlichtingen en bleken bereid ze te bevestigen, maar zij raadden Ignazio aan om aan zijn studie en carrière te denken en zijn handen niet in een wespennest te steken.”
Silone heeft zijn leven lang tegen totalitaire systemen gestreden. Een strijd tegen het onrecht en voor de arme, onderdrukte en vervolgde mens. Silone was er heilig van overtuigd dat er geen leven was zonder strijd. Zijn niet aflatende strijd levert hem op dat hij door de fascisten uit Italië verbannen wordt naar Zwitserland. Daar schrijft hij zijn eerste romans die hem in Europa en ver daarbuiten beroemd maken. Ook in zijn boeken streeft Silone zijn idealen na. Een telkens terugkerend thema is zijn boodschap de wereld niet te accepteren, zoals zij is.
“Het kan niet anders of op die geniepige aanvallen van de partij moet een openlijke oorlog volgen. En die komt er ook. De communisten hadden onmiddellijk na de bevrijding aan de arme boeren een landverdeling beloofd, maar het leek sterk op bedrog ten nadele van de behoeftigen. Toen het bedrog ontdekt werd, protesteerden de arbeiders. Zij kwamen in opstand, daalden af naar de vlakte, bezetten de onteigende boerderijen langs de rivier.”
Wanneer Silone na de oorlog naar Italië terugkeert, wordt hij daar met weinig enthousiasme ontvangen. Omstreeks het midden van de jaren vijftig begint zijn ster echter te rijzen. In onze tijd wordt hij beschouwd als een van de grootste Italianen van de vorige eeuw.
Silones eerste werken, waaronder zijn geprezen debuut Fontamara (1930), mochten in het fascistische Italië van Mussolini niet worden gepubliceerd. Deze werken verschenen voor het eerst in het Duits, bij Zwitserse uitgeverijen. Pas in 1952 kwam met "Una maciata di more" (Nederlands: "Een handvol bramen") Silones eerste boek, in Italië uit.
“Er is een vorm van existentiële ommekeer, die de kiem vormt van allerlei nieuwe ontwikkelingen: politieke, morele en esthetische. Het zijn de levensomstandigheden en ook de onvoorspelbare impulsen van de geest die later ten goede komen aan de ene ontwikkeling boven de andere en ik kan bevestigen dat de gebeurtenissen binnen het communisme mijn breuk met de politieke actie en mijn concentratie op de literaire werkzaamheden vergemakkelijkt hebben, maar de behoefte aan zelfreflectie en vertellen heb ik altijd gehad..”
Esser deelt in zijn boek het leven van Silone in tweeën. Eerst behandelt de auteur het tijdspad van het jaar 1900 tot 1944 en later verhaalt hij over de jaren 1944 tot 1978. Niet alleen het leven van Silone wordt hierin beschreven, maar ook de boeken die hij in die periode geschreven heeft.
Respect voor de passie en de gedrevenheid waarmee Esser het leven van Silone heeft onderzocht, de man heeft doorgrond en zijn lezers deelgenoot maakt van deze boeiende en gepassioneerde voorvechter van het recht.
Esser vertelt zijn verhaal overigens ook in een ‘taal’ die het leven van Silone bereikbaar maakt voor een groot lezerspubliek. Het boeit!
Over de auteur
Ben Esser is gepensioneerd leraar klassieke talen. Esser schreef eerder ‘Van Principaat tot Dominaat’ en ‘Roma Aeterna’. Hij overleed in 2018.

Hanneke Tinor-Centi (1960) is eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing.
Verder lezen

lezen.muziek uit Mierlo

particulier

Logo lezen.muziek

Lezen&Muziek heeft uitsluitend boeken en tijdschriften uit privébezit. Geen handelsvoorraad. Bij meer boeken, minder verzendkosten. Verzendkosten gelden voor Nederland. Voor alle boeken en tijdschriften geldt dat er enige gebruikssporen zijn en meestal naam en aankoopdatum op p3. Snelle service en goede verpakking. Boeken ophalen in Mierlo is prima.

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Esser, B.H.W. - Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder kerk, socialist zonder partij Esser, B.H.W. - Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder kerk, socialist zonder partij Esser, B.H.W. - Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder kerk, socialist zonder partij Esser, B.H.W. - Op zoek naar Ignazio Silone / christen zonder kerk, socialist zonder partij