Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen

Schrijver:
Titel: De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp.
Taal: Nederlands
Uitgever: W De Haan Utrecht
Bijzonderheden: Illustratie verzorgd door Drs. H. Van der Buil
Prijs: € 12,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Jan Marius Romein (Rotterdam, 30 oktober 1893 – Amsterdam, 16 juli 1962) was een Nederlandse historicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn vrouw Annie Romein-Verschoor heeft hij verschillende publicaties over de Nederlandse geschiedenis doen verschijnen. Hij was ook actief op het terrein van de cultuurgeschiedenis en was redacteur van De Tribune.
Hij is vooral bekend van zijn 'wet van de remmende voorsprong' en door zijn introductie van de Theoretische Geschiedenis in Nederland in 1946.[1]
Romein kwam uit een doopsgezind milieu en liet zich in 1913, op zijn 20e, in de doopsgezinde kerk aan de Laurensstraat in Rotterdam dopen op zijn persoonlijke, op 14 pagina's in een schoolcahier geschreven belijdenis.[2] Vanaf 1914 studeerde hij aanvankelijk theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden maar stapte, na getroffen te zijn door het marxisme, in het tweede studiejaar over naar Nederlandse letteren en geschiedenis. Later nam het vak Russische letteren ook een belangrijke plaats in. Van zijn hoogleraren was de historicus Johan Huizinga voor hem de meest inspirerende. Mede onder indruk van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie sloot hij zich aan bij een studentenvereniging voor studie van het socialisme en werkte mee aan het marxistische blad De Tribune. Tijdens zijn studentenjaren leerde hij zijn latere vrouw Annie Verschoor (1895-1978) kennen. Nadat hij cum laude was afgestudeerd traden ze in 1920 in het huwelijk. Ze kregen drie kinderen: twee zonen en een dochter. Na een verblijf van zeven maanden in Denemarken, waar Romeins vriend en studiegenoot Hans Kramers de assistent van de natuurkundige Niels Bohr was geworden, vestigden Jan en Annie Romein zich in 1921 in Amsterdam, waar Jan redacteur werd van het dagblad De Tribune van de kort daarvoor opgerichte Communistische Partij Holland (CPH). Een erfenis stelde hem in staat uit de rente een bescheiden maandinkomen te genereren. Door deze zelfstandigheid kon hij kiezen voor een bestaan als freelance historicus, publicist en vertaler. Al in 1916-1918 verscheen van zijn hand een Nederlandse vertaling van Romain Rollands Jean Christophe (10 delen, met een inleidend essay). Ook vertaalde hij Franz Mehrings biografie over Karl Marx in het Nederlands (1921).
In 1924 promoveerde hij cum laude aan de Rijksuniversiteit te Leiden op de dissertatie Dostojewskij in de westersche kritiek, een hoofdstuk uit de geschiedenis van den literairen roem. Intussen had hij aan huis het Instituut voor Historische Leergangen opgericht, waar cursisten uit het hele land werden voorbereid op het examen leraar geschiedenis middelbaar onderwijs (MO-akte). Dit werk deed hij samen met collega-historicus Jef Suys en rond 1930 voegde historicus Jacques Presser zich hierbij. In 1927 verliet Romein de communistische partij, maar hij bleef geïnteresseerd in het marxisme en in de politieke ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en in Azië. Hij vertaalde en redigeerde de Harmsworth's Universal History of the World in het Nederlands, in samenwerking met andere historici (1929-1932, 8 delen en een registerdeel). Dit werk verscheen onder de titel Nieuwe Geïllustreerde Wereldgeschiedenis en bevatte ook drie nieuwe, door hem zelf geschreven, hoofdstukken: 'De Opstand van de Nederlanden tegen Spanje in de 16e-17e eeuw', 'Van Tsarenrijk tot Sowjet-Unie', en 'Het Ontwaken van Azië'.
In 1939 werd Romein benoemd tot hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Vanwege zijn communistische verleden was hier het nodige getouwtrek in de gemeentelijke politiek aan voorafgegaan. Tijdens de Duitse bezettingsjaren deden Jan Romein en zijn vrouw aan allerlei verzetswerk. Ze waren onder andere betrokken bij de clandestiene pers. Jan Romein was verdacht bij de Duitsers vanwege zijn marxistische overtuigingen en moest ontslag als hoogleraar aanvaarden in 1942. Van 30 januari tot 20 april 1942 werd hij met 84 andere Amsterdamse gijzelaars gevangen gehouden in het beruchte Kamp Amersfoort ("Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort").[3] Toen hij later merkte dat de Duitsers hem opnieuw zochten, dook hij min of meer onder op landgoed Oud Bussem te Bussum. Tijdens de oorlog hebben Jan en Annie Romein ten minste twee Joodse onderduikers in huis gehad, namelijk Ab Herzberg, de zoon van Abel Herzberg[4] en Betty de Leeuw-Polak (later Bausch-Polak). Daarvoor ontving het echtpaar postuum de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volkeren' van Jad Wasjem.[5][6]
Hoewel Jan Romein al vanaf 1927 geen lid meer was van de communistische partij stond hij na het begin van de Koude Oorlog relatief geïsoleerd in de universitaire wereld in Nederland vanwege zijn marxistische opvattingen, hoewel deze niet dogmatisch waren. In 1949 werd hem de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd, waar hij op uitnodiging een lezing zou houden tijdens een internationale wetenschappelijke conferentie in Princeton. Daarentegen kreeg hij een warm welkom als gasthoogleraar in het pas onafhankelijk geworden Indonesië tijdens het academisch jaar 1951-1952. Hij doceerde onder andere aan de Gadjah-Mada universiteit in Jogjakarta. Veel van zijn toehoorders kenden hem van zijn publicaties over het ontwaken van het Aziatisch nationalisme uit de jaren dertig.
De laatste tien jaren van zijn leven besteedde Romein vooral aan het schrijven van Op het breukvlak van twee eeuwen. Als gevolg van een chronische ziekte die zich in 1959 openbaarde, beperkte hij in dat jaar zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam tot de Theoretische Geschiedenis. Romein overleed in 1962 op 68-jarige leeftijd te Amsterdam.
Een van Romeins bekendste promovendi was Bernard Slicher van Bath, die later hoogleraar in Wageningen en Groningen werd.
Jan Romein beschreef de geschiedenis vanuit een marxistische invalshoek. De klassentegenstellingen en de materiële verhoudingen bepaalden in zijn visie de loop van de geschiedenis. Hij werd diepgaand beïnvloed door de Leidse hoogleraar en cultuurhistoricus Johan Huizinga en de Duitse economisch filosoof Karl Marx.
Romein heeft, na zijn proefschrift, nog vijf grote historische studies in boekvorm geschreven, waarvan twee samen met Annie Romein-Verschoor. Ook anderen hebben bijgedragen aan boeken onder zijn redactie.
Tot zijn meest verkochte en gelezen boeken behoren De lage landen bij de zee (1e druk 1934, 8e druk 1979) en Erflaters van onze beschaving, een vierdelig werk (1e druk 1938-1940, 13e druk 1979) met 36 korte biografieën van belangrijke Nederlanders uit zes eeuwen. Beide boeken schreef hij samen met echtgenote en collega-historica Annie Romein-Verschoor. In de jaren dertig kreeg Jan Romein bovendien vooral in kringen van journalisten en studenten in Nederland en Vlaanderen naamsbekendheid door zijn veel gelezen journalistieke boek Machten van deze tijd (1932), waarin hij een helder inzicht gaf in de belangrijkste problemen van de internationale politiek; supplementen volgden in de jaren daarna t/m 1939.
Verder lezen

BB&His Storytellers

particulier

BB&His Storytellers uit Leusden

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp. Dr Jan Romein Met medewerking van Dra A. Romein-Verschoor en bijdragen van Dr PJ Bouman, Dr O.Noordenbos,Dr Rob. Van Roosbroeck en Herman Vos. - De Lage Landen Bij De Zee Geïllustreerde Geschiedenis van het Nederlandsche Volk van Duinkerken tot Delfzijl met een voorwoord van prof dr GW Kernkamp.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij BB&His Storytellers

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met BB&His Storytellers
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en BB&His Storytellers een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BB&His Storytellers vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • BB&His Storytellers kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.