Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Is

Schrijver:
Titel: Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript
ISBN: 9789061132219
Uitgever: Alphen aan de Rijn : Atrium, 1986
Bijzonderheden: 123 pag., afbeeldingen in kleur, gebonden in groen linnen, in zeer goede staat, met vermelding van naam van een vorige eigenaar
Prijs: € 11,50
Verzendkosten: € 4,25 (binnen Nederland)
Meer info:
Vertaling: N.P. Koenen-Govers
Uitgegeven in opdracht van ICOB
Dit boek is geïllustreerd met miniaturen uit de 'Roman van Tristan, een Frans manuscript uit het begin van de 15e eeuw, een van de talloze schatten van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek. Hierin worden de episodes uit het verhaal van Tristan en Isolde beschreven - vandaar de titel.
Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met Pr.-Dr. Otto Mazal en Dr. Eva Irblich

Miniaturen: Meester van Bedford
Uit de bibliotheek van de hertog van Berry
Bekend als de Proza - Tristan - het Weense Manuscript Codex 2537

De tragische liefdesgeschiedenis van Tristan en Isolde vormt het beroemdste deel van de Tristanroman. Deze ontstond in de 12e eeuw en vormde het thema van ongeveer tachtig Middeleeuwse handschriften, waarvan het beroemdste en fraaiste uit 1410 dateert. Het gaat om een monumentaal werk, dat nog niet eerder werd geproduceerd.Het is eigendom van de Österreichischen Nationalbibliothek. Alle miniaturen uit dit meesterwerk die betrekking hebben op de romance van Tristan en Isolde zijn bijeengebracht en in dit boek geproduceerd,
De eerste eigenaar van het manuscript was de beroemde hertog van Berry, een pronkzuchtige kunstminnaar, die nog ta van andere manuscripten bezat, waaronder de beroemde 'Très Riches Heures'
(tekst achteflap)

Tristan en Isolde (Cornisch:Tristan ac Yseult) is een middeleeuwse sage waarvan de oorsprong waarschijnlijk teruggaat tot de 7e of 8e eeuw. Het verhaal werd in de hoofse romans van de middeleeuwen ettelijke malen herschreven en verspreidde zich over het gehele toenmalige Europa. De namen van de helden van het verhaal kunnen per variant verschillen. Voor Tristan kan men onder meer Tristram, Tristran en Tristrem terugvinden terwijl Isolde ook wordt geschreven als Eselt, Iseut, Iseult, Yseult, Isolt, Ysolt, Ysonde en Ysolde, en geen van beide lijsten is volledig.

Over de oorsprong van het verhaal zijn er verschillende theorieën en de geleerden zijn het niet met elkaar eens. Sommigen denken dat dit verhaal zou zijn afgeleid uit Keltische (Ierse, Welshe, Pictische en Britse) verhalen. Men verwijst hiervoor onder andere naar de Tristan steen, een granieten menhir bij Fowey in Cornwall die een inscriptie draagt uit het midden van de 6e eeuw die luidt: DRVSTANVS HIC IACIT CVNOWORI FILIVS (‘Drustan ligt hier, de zoon van Cunomorus’). Een derde regel, die nu ontbreekt, zou volgens de 16e-eeuwse geschiedkundige John Leland als volgt geluid hebben: CVM DOMINA OUSILLA (‘met de dame Ousilla’). Ousilla is de Latijnse vorm van Eselt of Isolde. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat een koning Mark (Merchiaun) in Cornwall regeerde in de zesde eeuw zoals blijkt uit de vita van de heilige Iltud.

Een mogelijke Ierse oorsprong wordt ook zeer vaak geopperd. Een dramatisch aflopende triantán an grá of driehoeksverhouding kan men in diverse vroege Ierse werken terugvinden, onder meer in Tóraigheacht Dhiarmada agus Ghráinne waarin prinses Gráinne wegvlucht met de jonge ridder Diarmuid van het huwelijksfeest waar ze moest trouwen met de oude Fionn mac Cumhaill. Ook het Ierse Scéla Cano meic Gartnáin, opgetekend in de 14e eeuw, maar waarschijnlijk veel ouder, brengt het verhaal van een driehoeksverhouding tussen de oude koning Marcan, zijn jonge vrouw Credd en de jonge verbannen koning van Schotland Cano die aan het hof van Marcan verblijft.

Verschillende onderzoekers zijn van mening dat het Perzische verhaal Vis u Ramin uit de 11e eeuw aan de basis zou liggen van de Tristan-legende. Het verhaal zou dan in het westen terechtgekomen zijn via terugkerende kruisvaarders[5] en via minstrelen die toegang hadden tot de Saraceense kampen in het Heilige Land. Maar ook deze hypothese wordt verre van algemeen aanvaard, een meerderheid van onderzoekers opteert voor een Keltische oorsprong.
(bron: Wikipedia)

Bedford-meester
Verder lezen

De Korenbloem uit Nuenen

particulier

Logo De Korenbloem

Bestelt u meerdere boeken tegelijk, dan verzenden wij deze samen en betaalt u gereduceerde verzendkosten, afhankelijk van formaat en gewicht.
Bij bestellingen met een totaalbedrag van 50 euro of meer is binnen Nederland de verzending gratis bij bestellingen onder de 10 kg. (voor België: 70 euro of meer - onder de 2 kg).
De verzendkosten naar België variëren, afhankelijk van formaat en gewicht van het pakket.
Boeken worden met Track&Trace verzonden.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van uw betaling.
Let op: e-mails kunnen in uw spambox terecht komen!!!
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript Bise, Gabriel (tekst), Dagmar Thoss (inleiding) - Tristan en Isolde. Met alle miniaturen uit het middeleeuwse manuscript

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Korenbloem

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Korenbloem
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Korenbloem een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Korenbloem vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Korenbloem kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.